SC ANDARIANA SRL este autorizata de catre ANRE pentru:

EXECUTARE DE LINII ELECTRICE, AERIENE SAU SUBTERANE, CU TENSIUNI NOMINALE DE 0,4 KV – 20 KV, POSTURI DE TRANSFORMARE CU TENSIUNEA NOMINALA SUPERIOARA DE CEL MULT 20 KV, STATII DE MEDIE TENSIUNE, PRECUM SI PARTEA ELECTRICA DE MEDIE TENSIUNE A STATIILOR DE INALTA TENSIUNE, INCLUSIV VERIFICARI SI MASURATORI PRAM, PENTRU DETERMINAREA CONFORMITATII INSTALATIEI ELECTRICE

  • ATESTAT C2A
  • R.A.M. (Protectie prin Relee Automatizare si Masura)

Ce inseamna “PRAM”?

Pe scurt inseamna protectia impotriva unor avarii in circuitul electric prin intermediul releelor de automatizare si a metodelor specifice de masura. Pentru prevenirea accidentelor si a imbolnavirii profesionale, specialistii efectueaza o procedura de verificare PRAM.

Procedura de verificare presupune verificarea continuitatii nulului de protectie, prizelor de impamantare si paratrasnetelor. Sunt mai multe operatii care se efectueaza in acest scop pentru a ne asigura ca instalatia de impamantare functioneaza in parametrii normali si pentru a preveni si diminua riscurile de electrocutare si incendiu. Mai exact, atunci cand specialistii efectueaza verificarea PRAM, ei vor aplica o procedura de lucru ce cuprinde: verificarea rezistentei de dispersie a instalatiilor de impamantare, paratrasnetele, a continuitatii nulului de protectie. Aceste operatii se vor face doar de catre specialisti acreditati ANRE (Autoritatea Nationala de reglementare in domeniul Energiei) si doar cau aparate avizate metrologic. Aceasta procedura face parte din ansamblul de masuri ce trebuie luate pentru a mentine starea de sanatate si securitate la locul de munca.

Verificarea PRAM in Romania se face dupa STAS 12604/4. Verificarile sunt impuse de legislatie, deoarece, in timp, din cauza imbatranirii materialului dar si ca urmare a uzurii de functionare, multe din instalatiile electrice isi modifica parametrii. Incarcarea excesiva a circuitelor, imbatranirea izolatiilor, coroziunea, sunt cativa factori care duc in timp la modificarea parametrilor functionali la o instalatie electrica, inclusiv  priza de pamant.

Daca efectuam verificari PRAM periodic, si remediem defectele constatate, acest fapt ne scuteste de electrocutari accidentale, de distrugeri ale aparatelor electrice si electronice si previne incendiile precum si deconectarile accidentale de la alimentarea cu energie.

Aceste verificari PRAM sunt impuse de lege deoarece toate instalatiile electrice trebuie sa fie sigure din punctul de vedere al utilizarii lor, mai mult decat atat, instalatiile electrice trebuie mentinute intr-o stare corespunzatoare de siguranta.

Verificarea PRAM consta intr-o serie de masuratori ce se fac la rezistenta de izolatie, curentul de scurt circuit, impedanta, continuitatea centurii de impamantare, rezistenta de dispersie a prizelor de pamant, si, o serie de teste pentru aparatajul de protectie si pentru disjunctoare diferentiale.

Dupa analiza masuratorilor si testelor se emit Rapoartele de incercari pentru insalatia respectiva care atesta faptul ca instalatia este in parametrii.

Va stam la dispozitie oricand cu specialisti cu calificare si experienta PRAM si PSI. Toate echipamentele pe care le utilizam pentru verificari PRAM sunt la randul lor verificate periodic metrologic si sunt conforme cu standardele din domeniu.

In cazul in care valorile masurate nu corespund normelor, instalatia prezinta pericol de electrocutare iar paratrasnetul nu mai prezinta siguranta impotriva descarcarii electrice.

Prin verificarea PRAM periodica se previne electrocutarea personalului care utilizeaza instalatia electrica si a echipamentului de lucru, precum si incendierea cladirilor si prevenirea distrugerii aparaturii electrice si electronice.